top of page

Zero Emissie Corridor

Momenteel wordt in de regio Amsterdam, binnen het samenwerkingsverband Amsterdam Logistics het programma Zero Emissie Corridor uitgevoerd. 

De logistiek draait op volle toeren en van groot belang voor de economie, tegelijkertijd staat de sector voor grote duurzaamheidsuitdagingen. De ontwikkelingen rondom elektrisch vervoer zijn in een stroomversnelling gekomen. De verwachting is dat elektrisch vervoer op de korte termijn (circa 2025) zal leiden tot een goedkopere total cost of ownership (TCO) ten opzichte van diesel. Dit gaat tot een grote en snelle verandering van het wagenpark leiden. Het elektrisch vrachtverkeer (en mogelijk andere vormen van zero emissie voertuigen) van energie voorzien gaat veel vragen van het nu al overbelaste elektriciteitsnet. Een niet passende infrastructuur en hoge ongeplande investeringen hebben invloed op het vestigingsbeleid van (logistieke) bedrijven en het vestigingsklimaat van de Metropool Regio Amsterdam.

Daarom werkt Amsterdam Logistics samen met logistieke bedrijven, overheden en kennisinstellingen de komende jaren aan het actieprogramma Zero Emissie Corridor. In het programma staan de volgende onderdelen centraal:

 

Living Lab Cases (Transport en Bebouwde Omgeving) 

Binnen de Living Lab omgeving gaan we met ondernemers aan de slag om op integrale wijze de energiebehoefte en -mogelijkheden binnen zowel de logistieke operatie als de bebouwde omgeving in kaart te brengen. Dit doen we aan de hand van diverse praktijktesten op korte- middellange en lange transportpendels. Belangrijke thema’s hierin investeringsstrategie, lokale energieproductie en -opslag en ketensynergie.

Groene waterstof Wegtransport

Op basis van de dagelijkse operatie werken logistieke (transport)bedrijven werken de voor hen relevante business cases omtrent groene waterstaf uit. Deze learning-by-doing aanpak wordt gecombineerd met onderzoek naar de energievraag binnen andere sectoren en modaliteiten. Welke infrastructuur is er nodig en wat bereiken we meer met een gezamenlijke implementatie?

Plan Zero Emission Infrastructuur

Dit onderzoek zal direct toepasbaar zijn voor versnelde investeringen in de benodigde infrastructuur. De beschikbaarheid van deze infrastructuur is belangrijker dan ooit voor het vestigingsklimaat in de regio. Een ontwikkeling die in de nabije toekomst alleen maar verder zal versnellen.

Tools en Transition Support

De duurzaamheidsvraagstukken stelt ondernemers voor complexe keuzes met vergaande gevolgen voor de toekomst van de onderneming. De Hogeschool van Amsterdam ondersteunt hierin. Onder andere door het aanbieden van de Quick Scan Energie die ondernemingen ondersteunt in de besluitvorming rond zelf energie opwekken, bufferen, laden en tanken.

Contact en deelnemen

Om het programma en de testen te kunnen financieren wordt het projectidee uitgeschreven tot een subsidieaanvraag binnen een Europees programma. Wilt u meer weten over dit project of een casus aanmelden voor deelname? Neem dan contact met ons op.

Flower Fields
bottom of page