top of page

Field Lab Autonoom Varen

Het project Field Lab Autonoom Varen realiseert een open innovatiesysteem waarin kennisinstellingen, overheden, het toeristische en logistieke bedrijfsleven en technologieaanbieders gezamenlijk innoveren en experimenteren met autonoom varen en het opbouwen van kennis over de toepassing van digitale technologieën zoals Artificial Intelligence en Robotics. Samenwerking op dit thema is niet eerder in een dusdanig consortium in Nederland uitgevoerd.

 

Het Field Lab richt zich op een breed scala aan innovaties die nodig zijn om vaartuigen binnen verschillende toeristische- en mobiliteitstoepassingen autonoom te laten varen. Dit betreft de techniek aan boord van het vaartuig, connectivity, remote-operating en interfaces/communicatie met de omgeving.

 

Centraal in het project staat de ontwikkeling (door Damen Schelde Naval Shipbuilding, Captain AI en SieTec) van een autonoom vaartuig die zal testvaren in de Binnenhaven van Vlissingen. Dit autonome vaartuig zal gedurende het traject meerdere malen opengesteld worden voor het publiek, in begeleide autonome testen. Waarbij opvarenden meevaren op een autonome (voet)veerdienst op het traject tussen het Centraal Station en Centrum van Vlissingen. Zowel op het schip als op de kade kan worden gevolgd wat het schip ziet en welke autonome beslissingen het schip neemt. Hierdoor kunnen toeristen, inwoners al real-time ervaring opdoen met de mogelijkheden van autonoom varen.

 

Om de kennis over autonome systemen op te bouwen en te verankeren voor andere Zeeuwse ondernemers en het onderwijs wordt er door HZ University en TU Delft een platform autonoom varen voor onderzoek en onderwijs ontwikkeld. Het herstel van de coronacrisis wordt ingezet door het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van autonoom varen in mobiliteit, logistiek en toerisme economie. In toerisme richt het project zich op o.a. nieuwe watersport-arrangementen, nieuwe fiets- en horeca-arrangementen en experiences op gebied van technologie. Dit genereert nieuwe diensten voor ondernemers en zet Zeeland op de kaart met innovatieve arrangementen. Bij mobiliteit gaat het om het ontwikkelen van autonome pontdiensten die een oplossing bieden voor missing links in het mobiliteitsnetwerk voor fietsers en niet-auto reizigers. Deze autonoom pontjes verbindt kernen op verschillende eilanden en stimuleert duurzaam vervoer. Voor de logistiek wordt een roadmap ontwikkeld voor autonoom varen in zee- en binnenvaart in Zeeland en de uitwerking van twee logistieke use cases. De ontwikkeling van autonoom varen versterkt de positie van de Zeeuwse havens en logistieke ketens door hogere betrouwbaarheid en lagere logistieke kosten.

 

Eveneens wordt er een binnen het Field Lab Autonoom Varen door kennisinstellingen (HZ University of Applied Sciences en TU Delft) een kennisplatform ontwikkeld omtrent autonoom varen.

 

De toeristische sector wordt door middel van dit project ondersteunt in de duurzame herstelopgave ten gevolge van de coronacrisis. Het toeristische MKB, kennisinstellingen, technologiebedrijven en overheden werken in het Field Lab samen om de toepassing (nieuwe business modellen) van autonoom varen binnen de toeristische sector te onderzoeken en integreren.

 

In samenwerking met de Provincie Zeeland wordt kennis opgedaan binnen het Field Lab, verder ontwikkeld en toegepast binnen het mobiliteitsplan van de regio Zeeland. Autonoom transport is niet alleen een belangrijke bouwsteen in het toeristisch concept, maar ook een waarborging voor de langdurige verbetering van de leefbaarheid in Zeeland. Het mobiliteitsnetwerk en toerisme zijn Zeeland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met een verwachte toename in toerisme van 50% ( in de periode 2017-2030) is het van belang dat de mogelijkheden van autonoom varen worden ontwikkeld. Het realiseren van nieuwe vormen van mobiliteit is van groot belang voor het behouden van 1 van de 5 strategische pijlers binnen het toerisme, zijnde ‘Toegankelijk en bereikbaar”.

 

Het project Field Lab Autonoom Varen levert een directe bijdrage aan alle de 5 strategische pijlers voor het realiseren van duurzaam Toerisme in Zeeland. Door toedoen van dit project wordt binnen de sector toerisme (MKB), op unieke wijze geëxperimenteerd en kennis gedeeld binnen de onderwerpen: digitalisering, autonoom transport en verduurzaming. Daarnaast draagt het project actief bij aan de klimaattransitie op regionaal en nationaal niveau.

Field Lab Autonoom Varen.jpg
Logo's Field Lab Autonoom Varen.JPG
bottom of page